Met Nine Paths leveren onze landgenoten van Knight Area een negen nummers tellend, episch klinkend vierde studioalbum af. Dankzij gerenommeerd producer Neil Kernon heeft de schijf een voor symfonische begrippen vrij krachtig geluid meegekregen.

Hoewel Kernon in het nieuwe millennium veel gewerkt heeft met snoeiharde bands als Cannibal Corpse, Exhumed, Macabre en Nile, is zijn naam vooral onlosmakelijk verbonden met Amerikaanse progressieve metaliconen Queensrÿche en Nevermore.

Ook in vergelijking met laatstgenoemde bands is de muziek van Knight Area echter tamelijk vriendelijk te noemen, eerder rock dan metal, met een grote nadruk op sfeervol toetsenwerk en langgerekte, melodieuze gitaarpartijen.

Ze mogen dan niet allesverwoestend klinken, de stukken op het album zijn doorgaans pakkend, rijk aan dynamiek en weids uitgesponnen: enkel Clueless en het compacte instrumentaaltje Pride And Joy blijven onder de vijf minuten grens steken, terwijl het start- en slotnummer bijna dubbel zo lang duren.

Duet

Bijzondere vermelding verdient het duet tussen vocalist Mark Smit en Delain-zangeres Charlotte Wessels op ballade Please Come Home. Dat nummer heeft zowaar bijna hitpotentie (en roept wat harmonieën betreft trouwens onwillekeurig associaties op met een overbekende single van Total Touch/Trijntje Oosterhuis – zo zie je maar).

Over het geheel genomen zal deze nicheplaat echter niet veel indruk maken op een breder publiek. Lieden die gepokt en gemazeld zijn in het symfonische genre zullen in Nine Paths echter genoeg van hun gading kunnen vinden.