Toen het Frans-Argentijnse Gotan Project in 2001 zijn debuut La Revancha Del Tango uitbracht, werd het een instant klassieker. De loungy combinatie van Tango en elektronische muziek sloeg in als een bom.

Zelfs na tien jaar vinden songs van het album nog steeds gretig aftrek als achtergrondmuziek op de televisie. Daarmee mag gesteld worden dat hun debuutalbum nog steeds relevant is anno 2011. Om de tienjarige verjaardag van het album te vieren, is er dan nu La Revancha En Cumbia, een remixalbum.

Maar waarom eigenlijk? Als met het bestaan van dit album gesteld wordt dat de songs een nieuw likje verf kunnen gebruiken dan is dat dus niet waar. Financiële redenen lijken dan de meest waarschijnlijke verklaring.

Echter, een minder cynisch mens zou kunnen stellen dat de heren van Gotan Project Latijns-Amerikaanse electroartiesten en producers een groter podium willen bieden. Een nobel streven, maar de remixen voegen bijzonder weinig toe aan de originelen.

Cumbia

De meeste remixen zijn wat flauwe herinterpretaties van de elektronische tangosongs van het origineel, met als gemeenschappelijke factor duidelijke cumbia-invloeden, een traditionele muziekstijl populair in Latijns-Amerika.

Daarmee is La Revancha En Cumbia interessant voor wie het 2001 origineel hoog op zijn lijstje van favoriete albums heeft staan, maar eigenlijk alleen ter kennisname. Voor iedereen die geïnteresseerd is in Latijns-Amerikaanse dance is dit misschien een goed startpunt, maar de eigen werken van de hier aanwezige artiesten zijn ongetwijfeld veel boeiender.

 

Luister dit album op Spotify