Britse rockveteranen Chris Spedding, Glen Matlock, Martin Chambers en Stephen W. Parsons plus nieuwgevonden gitaartalent ‘Sixteen’ vormen sinds kort samen King Mob. Debuutalbum Force 9 is een komische, retrospectief getinte affaire geworden.

Naar eigen zeggen is King Mob erg geïnspireerd door de legendarische bandleiders en componisten Duke Ellington en Jimmy Page. Of dat een typisch staaltje Engelse humor is, of veeleer een vrolijk misverstaan van de eigen invloeden en positie in het muzikale landschap, blijft daarbij onduidelijk.

Zeker is in ieder geval dat de band nauwelijks iets met klassieke jazz of Led Zeppelin te schaften heeft, uitgezonderd een stevige oriëntatie op de blues (maar dat deelt de band natuurlijk met ontelbare andere groepen in het populaire domein).

Eerder dan de oorverdovende “geest van ‘69” waar de groep in zijn biografie van rept, brengt dit welbewust ouderwets klinkende rock-‘n’-roll-/rockabillycombo de jaren vijftig in herinnering, of desnoods de authentieke rockrevival van de jaren tachtig.

Brillantine

Het doet vanzelfsprekend niets af aan de kwaliteit van deze schijf, die liefhebbers van wagens, vrouwen en brillantine zeker zal weten te bekoren, om nog maar te zwijgen van vrienden van krachtige nummers vol spetterend gitaarwerk; die mysterieuze meneer die luistert naar het getal 16 weet namelijk zeker van wanten.

De kans dat deze allesbehalve pretentieuze, ironische ‘supergroep’ met Force 9 andere dan specialistische hitlijsten gaat bestormen, is natuurlijk te verwaarlozen. Pretletters die in deze muziekniche geïnteresseerd zijn, kunnen de plaat echter gerust eens een luisterbeurt gunnen.