De 32-jarige Kayleigh Leith verruilde Pittsburgh voor het Nederlandse dorpje Raamsdonk en werkte hier verder aan haar muzikale carrière. Miles Away is haar debuutalbum, dat is uitgebracht op haar eigen label.

Op Miles Away vermengt Leith haar Amerikaanse wortels met het landelijke van haar nieuwe stulpje: thema’s die terugkomen in haar muziek zijn bijvoorbeeld reizen, vertrouwen, opgroeien, thuis zijn en dagdromen.

Leith kiest voor slimme gitaarpop liedjes, die een kalme en ontspannen sfeer uitstralen. De Amerikaanse zangeres neigt binnen haar muziek naar americana en country, maar benadrukt die stromingen niet. Zo blijft het album erg toegankelijk.

Hoewel de nummers de nodige diversiteit en tempowisselingen bevatten om het geheel levendig en fris te houden, is het album niet op alle vlakken geslaagd. Zo zijn de liedjes soms iets te zoetsappig en optimistisch dan misschien nodig was.

Voetstappen

Ook onderscheidt Leith zich niet genoeg om in de voetstappen van haar voorbeeld Ilse DeLange te treden. De liedjes kloppen, volgen natuurlijke en logische structuren, maar zijn juist daardoor voorspelbaar. Geen nummer springt er desondanks echt uit.

Op een ingetogen lied als Growing Up komt de ware kwaliteit van Leith pas naar boven. Kleine, gevoelige nummers weet ze namelijk vol overtuiging te begeleiden. Die kwaliteit zou Leith in de toekomst meer nadruk moeten geven.