Toen Bruce Johnston in 1971 het prachtige, door hem zelf geschreven liedje Disney Girls (1957) opnam met The Beach Boys, zat Brian Wilson verslaafd en depressief thuis. Hoe anders is dat exact 40 jaar later.

De teruggekeerde levenslust zorgt voor een verhoogde productiviteit van de inmiddels 69-jarige Beach Boy. Niet alleen verschijnt in november na vier decennia een officiële en volledige uitgave van het album Smile, met In The Key Of Disney brengt Wilson zijn tweede coveralbum in krap anderhalf jaar tijd uit.

Na het eigenzinnige en op papier ronduit eigenaardige Brian Wilson Reimagines Gershwin, ook voor het Disney-label, is dit album vol liedjes uit bekende Disney-films wederom een opvallende zet van Wilson. Toch werkt het; tijdloze evergreens in retro-Beach Boys-stijl. Wilsons arrangementen en vocalen klinken onmiddellijk vertrouwd.

De liedjes uiteraard ook, want wie groeide er niet op met liedjes als When You Wish Up On A Star, Heigh-Ho en The Bare Necessities? Toch kiest Wilson niet enkel voor liedjes uit de gouden jaren van de Walt Disney-tekenfilms, maar ook de renaissanceperiode (The Lion King, Pocahontas) en het digitale tijdperk (Toy Story).

Raar

Vooral de Randy Newman-nummers You’ve Got A Friend In Me en We Belong Together worden succesvol vertolkt door Wilson. Met de twee liedjes uit The Lion King slaat Wilson de plank dan weer mis en de medley met deuntjes uit Snow White and The Seven Dwarfs en Pirates Of The Caribbean is ronduit raar.

Het was leuk geweest wanneer Wilson als knipoog naar zijn vroegere band Disney Girls (1957) ook op plaat had gezet, zelfs al heeft hij er verder helemaal niks mee te maken. Helaas is In The Key Of Disney echter nergens zo ontroerend als dat meesterwerkje van Bruce Johnston.
 

Luister dit album op Spotify