Met hTravels In The Dustland verkennen de dame en heren van The Walkabouts de weidse verten van de woestijn. Dat levert in hun geval geen stevige pot stonerrock op, maar een uitermate sfeervolle plaat gevuld met duistere liedschrijverij.

De band mag dan uit Seattle komen en door het befaamde Sub Pop-label zijn opgepikt, met grunge heeft de muziek van The Walkabouts nauwelijks iets uitstaande. Namen als Neil Young en Nick Cave komen eerder in gedachten bij beluistering van deze schijf.

Het betere sombere balladewerk dus, uitstekend gearrangeerd, en door een veelzijdig zeskoppig ensemble plus ettelijke gastmusici uitgevoerd. Hoewel de groep voornamelijk beschikt over toetsen, snaarinstrumenten en percussie, komt bij The Dustlands zelfs even wat trompetgeschal om de hoek kijken.

Grootste troef van dit combo is echter zonder twijfel de tweekoppige zang van Chris Eckman en Carla Torgerson, die door de prachtige combinatie van ruwheid en helderheid ieder nummer van een passende eigen toon voorziet.

Uitschieters

Feitelijk staat er geen zwak stuk op het album, maar uitschieters zijn onder andere het uitgesponnen, door Torgerson gedragen Every River Will Burn, het met fel gitaarwerk gelardeerde Long Drive In A Slow Machine en het afsluitende, ingetogen maar intense duet Horizon Fade.

Een buitengewoon sterke en afwisselende schijf die van voor tot achter overtuigt kortom. Iedereen met een fascinatie voor de donkere kant van het leven kan er het verwonde hart bij ophalen.
 

The Walkabouts staat op 22 januari een middagconcert in Roepaen, Ottersum en een avondconcert in Paradiso, Amsterdam.