Een mix van techno en klassieke muziek, die dan ook nog eens uitgevoerd wordt zonder assistentie van computers en andere digitale middelen. Het klinkt bijzonder onwaarschijnlijk, maar The Brandt Brauer Frick Ensemble flikt het toch echt.

Daniel Brandt, Jan Brauer en Paul Frick begonnen hun experiment enige jaren geleden nog wel met de laptops binnen handbereik, maar besloten uiteindelijk dat het nog veel interessanter was om hun onconventionele muzikale combinatie volledig live met muzikanten uit te kunnen voeren.

Daartoe rekruteerde het Duitse drietal verscheidene vrienden en bekenden uit hedendaagse klassieke ensembles, waardoor men uitgroeide tot een ‘tentet’ met de beschikking over verschillende strijk- en blaasinstrumenten, piano en veel percussie.

Het resultaat wordt nu gepresenteerd als Mr. Machine. Een toepasselijke naam, aangezien van oorsprong machinaal geproduceerde geluiden op deze plaat een ‘menselijk’ gezicht krijgen door de uitvoering op organisch klinkende instrumenten.

Raakvlak

Op zichzelf al een boeiend gegeven natuurlijk, maar wat dit album tot meer dan een bizarre curiositeit maakt, is de vanzelfsprekende, onpretentieuze manier waarop de betrokkenen klassiek en techno hier laten samensmelten. De beide stromingen blijken veel raakvlak te hebben in minimale muziek, waarin ritme en repetitie centraal staan.

Aldus toont de schijf een onbekommerd samengaan van de complexiteit en variëteit in klankkleur van een klassiek ensemble met de elementaire, meeslepende puls van harde dansmuziek. Sterk aanbevolen.
 

Luister dit album op Spotify