Bijna een decennium is het stil geweest rond de band van Brits rockmodel Gavin Rossdale, maar nu keert de zanger/gitarist met een deels vernieuwde groep terug in de arena. Aan de muzikale (hit)formule is echter welbeschouwd nauwelijks iets veranderd.

In de rockgeschiedenis markeert de opkomst halverwege de jaren negentig van Bush en aanverwante bands het moment dat grunge van zijn scherpe kantjes ontdaan werd en overging in meer publieksvriendelijke ‘alternatieve’ rock.

The Sea Of Memories is weliswaar het eerste volwaardige Bush-album dat op een onafhankelijk label (Rossdale’s eigen Zuma Rock Records) uitkomt, maar dat betekent in dit geval allerminst dat het minder gepolijst is dan zijn voorgangers.

Met dank aan gerenommeerd producer Bob Rock klinkt de plaat zomogelijk zelfs meer opgeblazen dan alles wat Bush eerder heeft uitgebracht. Dat is bij deze groep echter alleen maar voordelig, want zijn pathetische rock komt nu eenmaal het beste tot zijn recht met een grootse en gladde productie.

Cliché

Rossdale en consorten zijn nooit teruggeschrokken voor het uitgemolken cliché. Dat doen ze op deze schijf ook niet, met enkel nummers die je denkt al duizend keer eerder gehoord te hebben, de ongegeneerd slijmerige ballade All Night Doctors en overdreven geëmotioneerde kreten als “Let’s walk through the fire together” (The Sound Of Winter).

Het zal de liefhebber ongetwijfeld allemaal worst wezen en gelijk heeft die ook: de stukken zijn krachtig en meeslepend, de stem van de frontman heeft nog niets aan kracht ingeboet; kortom, alle ingrediënten voor een geslaagd Bush-album zijn daar.
 

Bush staat op 15 november in Melkweg, Amsterdam en 16 november in 013, Tilburg.