Geïnspireerd op een wandeling op de titulaire berg aan de kust van Californië waarbij Dirty Projectors-zangeres Amber Coffman een groep walvissen zag, schreef bandleider David Longstreth Mount Wittenberg Orca.

Een klein meesterwerk was geboren. Opgenomen in drie dagen begin 2010, was het album al een hele tijd verkrijgbaar als download waarvan alle opbrengsten ten goede komen aan The National Geographic Society, die het geld gebruikt ter behoud van de wereldoceanen. Vanaf heden is het album ook fysiek te koop op zowel elpee als cd.

De muziek op Mount Wittenberg Orca is moeilijk te beschrijven. Folky indiepop komt waarschijnlijk het dichtste in de buurt, maar dekt niet helemaal de lading. Alle songs zijn opgebouwd uit vaak ritmische, doowopachtige zangharmonieën, met ter ondersteuning een zeer minimalistische instrumentatie.

Wereldster Björk is charmant als altijd, maar trekt niet alle aandacht naar zich toe. Ook de talentvolle zangers en zangeressen van het uit Brooklyn afkomstige Dirty Projectors krijgen genoeg de kans om in de schijnwerpers te staan.

Aanstekelijk

Het resultaat is een buitengewoon aanstekelijke 21 minuten muziek, die eigenlijk alleen met het werk van zowel Björk als de Dirty Projectors zelf te vergelijken is. Vrolijk, warm en positief zonder ook maar een greintje ironie of vals sentiment.

Eigenlijk het aller knapste is dat je ondanks de korte speelduur en de fantastische dingen die hier gebeuren nooit meer songs wenst, het is een perfect afgerond geheel. Zoals een samenwerking tussen twee grootheden dat betaamt. Dat meer artiesten dit soort samenwerkingen aan mogen gaan!