Houd je van klassieke heavy-metal in de stijl van legenden Judas Priest en Iron Maiden, dan ben je bij Iced Earth al meer dan twintig jaar aan het juiste adres. De groep rond gitarist Jon Schaffer levert met Dystopia wederom een krachtig kwaliteitsalbum af.

Het succes is voor de inmiddels grijze Schaffer niet eenvoudig gekomen, maar zijn talent, doorzettingsvermogen en onaflatende geloof in zichzelf hebben er voor gezorgd dat Iced Earth met de jaren een gevestigde naam in het metalcircuit is geworden.

Zijn typisch Amerikaanse, viriele instelling past natuurlijk prima bij het soort muziek dat hij maakt: geen enkele rockstroming is zo goed in staat een strijdlustig, heldhaftig levensgevoel te communiceren als traditionele heavy-/powermetal.

Ook het nieuwe album Dystopia kent niettegenstaande de donkere thematiek en dito muziek uiteindelijk een triomfantelijke, in de grond optimistische conclusie met epische afsluiter Tragedy And Triumph.

Beproevingen

Op weg naar dat gelukkige einde moeten natuurlijk wel de nodige beproevingen doorstaan worden. Die zet Schaffer kundig uiteen in de voorafgaande liederen, waartoe naast plechtige (Dystopia, Anthem) en agressieve stukken (Boiling Point, Days Of Rage) ook krachtballades Anguish Of Youth en End Of Innocence behoren.

Resultaat is een sterk opgebouwd album, allesbehalve verrassend, maar wel heel effectief uitgevoerd. Het niveau van beide eerstgenoemde genrevormgevers wordt (vanzelfsprekend) weliswaar niet bereikt, liefhebbers van heroïsche metal zullen zich er desondanks uitstekend mee amuseren.
 

Iced Earth staat op 1 november in Melkweg, Amsterdam en 2 november in De Pul, Uden.