Reflectie betekent in het woordenboek van zanger/liedschrijver/gitarist Keb Mo duidelijk niet somber graven in de eigen ziel, maar eerder peinzend achteroverleunen op een behaaglijke plek. Zijn nieuwe album staat dan ook vol met kalme, warme soulnummers.

Voor de mensen die nog nooit van Keb Mo (of Keb’ Mo’) gehoord hebben: deze sympathieke kerel heeft met zijn platen al verschillende Grammy’s binnengeharkt en samengewerkt met grootheden als B.B. King, Willie Nelson en Ray Charles.

Hoewel die prijzen hem lauweren als bluesperformer, en hij aan het begin van zijn carrière ook bekendheid heeft verworven met interpretaties van Robert Johnson-klassiekers, hoor je op deze nieuwe plaat nauwelijks bluesinvloeden terug.

Veeleer is dit een onvervalste soulplaat geworden, die met zijn zonnige, ontspannen sfeer de gedachten onwillekeurig verplaatst naar zomerse tijden. In een nummer als We Don’t Need It wil Mo nog wel een ernstige crisisnoot kraken, maar hij doet dat op zo een vriendelijke manier dat het je allerminst van je stuk brengt.

Zachtaardig

De ingetogen en zachtaardige stemming die deze schijf van voor tot achter beheerst, vormt tegelijkertijd haar kracht en zwakte. Het verleent het album een eigen prettig karakter, maar zorgt er ook voor dat de liedjes moeilijk in het geheugen beklijven.

Ben je een liefhebber van makkelijk in het gehoor liggende volwassenenpop, dan zul je aan The Reflection zeker veel plezier kunnen beleven. Heb je echter behoefte aan meer energie, dan kun je deze plaat, hoe aangenaam verder ook, beter links laten liggen.


Keb Mo speelt op 3 november in Stadsschouwburg, Groningen en 5 november in Vredenburg, Utrecht.

Luister dit album op Spotify