De naam Cyco Miko doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen, maar als je weet dat het de bijnaam van frontman Mike Muir van het legendarische Suicidal Tendencies is, kun je misschien wel raden hoe deze prettig gestoorde schijf ongeveer klinkt.

Hij mag dan al een slordige dertig jaar muzikaal actief zijn, Muir laat met rappe opener M.M.M. meteen horen nog lang niet aan zijn pensioen te denken. Opvolgers als Happiness (Is For People That Can’t Stand Being Miserable) en Got Feelings? bewijzen dat hij zijn gevoel voor humor ook niet kwijtgeraakt is.

Zoals te verwachten gezien de latere koers van Suicidal Tendencies (en zijproject Infectious Grooves) ligt het accent op deze plaat op funky, soms naar thrash neigende metal, gebracht met een energie die de hardcorewortels van Muir verraadt.

Daarmee is het muzikale palet van dit album echter allerminst uitgeput. De vrolijke titelallusie op The Beatles verwijst ongetwijfeld mede naar de grote muzikale diversiteit op deze schijf, van de ballade Alone tot het jazzy Logical Thoughts Of A Lunatic en de stomende afsluiter Soulvation.

Pret

Resultaat is een wilde rondreis door de eclectische geest van Cyco Miko, die de luisteraar meer dan een uur van de ene uitwas naar de andere slingert. De omineuze toevoeging (Part One) op de hoes doet daarenboven nog erger vrezen.

Het lijkt er dan ook op dat Muir dit album voornamelijk voor zijn eigen plezier, dat van de betrokken instrumentalisten en enkele losgeslagen muziekavonturiers heeft gemaakt – maar die pret spat er wel van af.
 

Luister dit album op Spotify