Tijdens zijn laatste concert in Arnhem vorig jaar speelde Peter Gabriel voor de pauze integraal het album Scratch My Back en na de koffie met koek enkele solostukken gearrangeerd door The New Blood Orchestra. Aangevuld met andere briljanten staat deze set nu op New Blood.

We kunnen Gabriel normaliter niet betrappen op werklust. Maar hij lijkt productiever dan ooit tevoren. Een album vol covers werd gevolgd door een succesvolle tournee en een jaar later ligt er weer een cd van Peter in de schappen. Deze keer bewerkt hij niet andermans werk met orkest, maar is z'n eigen muziek aan de beurt voor een metamorfose.

De liedjes zijn niet significant anders zijn dan het origineel, dus wat schieten we er eigenlijk mee op? Zoals verwacht koos Gabriel niet voor de gemakkelijke weg. Niet z'n grote hits maar juist de minder bekende, vaak sombere, albumtracks krijgen een behandeling. Het leeuwendeel van het album is een absolute must voor iedere Gabriel-liefhebber.

De Afrikaanse structuur van In Your Eyes en The Rhythm Of The Heat wordt prachtig vertaald door het orkest, maar het absolute hoogtepunt van het album is Intruder. De stem van Gabriel is hier flink naar voren gemixt en klinkt erg droog en duister. Het is alsof hij midden in de nacht je huis is binnengedrongen en nog steeds verstopt onder je bed ligt.

Voorprogramma

Naast muzikant is Peter ook altijd een talentscout geweest. Tijdens zijn vorige tournee verzorgde Ane Brun het voorprogramma en mocht ze meezingen op Don't Give Up. Op New Blood is ze in die hoedanigheid weer te horen. Niet iedere fan zal er gelukkig mee zijn en de originele stem van Kate Bush missen, maar het kleurt prachtig bij het orkest.

Haar stem is niet zozeer troostend, maar breekbaar en klein. Gabriels stem is in de loop der jaren niet veel veranderd, maar op sommige momenten hoor je wel dat hij ouder geworden is. Het geheel klinkt wat warmer. Al met al is het een zeer aardig album geworden met enkele fenomenale uitschieters. Nu maar wachten op écht nieuw werk.