Laat je niet misleiden door de nostalgische vinylhoes van de nieuwe A Brand: deze hippe Vlaamse rockband is helemaal van deze tijd. Met Future You leveren de vijf Belgen een pakkend schijfje vol compacte en dansbare liedjes af.

Misschien dat de keuze voor het plaatontwerp mede is ingegeven door de retraite van de band naar een gemeenschappelijke boerderij in aanloop naar het album. Men was namelijk niet tevreden over eerdere opnameresultaten in een meer klinische omgeving.

Die landelijke aanpak heeft in dit geval echter zeker niet geleid tot rauwe, stomende plattelandsblues in beste Cuby + The Blizzards-stijl. Daarvoor klinkt de productie sowieso al veel te modern, maar ook de muzikale koers is duidelijk anders.

A Brand lijkt zijn wortels eerder te hebben in de punkfunkexplosie die Franz Ferdinand en aanverwanten een jaar of tien geleden veroorzaakten. Net als die groep grossiert dit Belgische vijftal in gecomprimeerde, springerige rocknummers waarin regelmatig discoachtige klanken opduiken.

Zijsprongen

Dat de band muzikaal echter niet voor één gat te vangen is, blijkt wel uit de kalme ballade Two More Fools, het breed opgezette We Had It Coming en de chaotische climax van afsluiter We Need You.

Dergelijke zijsprongen zorgen ervoor dat dit album levendig en verrassend blijft. Het zou mooi zijn als men die in de toekomst nog vaker zou maken: rock gaat tenslotte over vrijheid, niet over het invullen van een vooraf vastgesteld klankkader.
 

A Brand staat op 22 oktober in Gebouw-T, Bergen op Zoom.

Luister dit album op Spotify