’s Werelds coolste muzieknerd is terug met het vervolg op zijn uitermate goed ontvangen debuutalbum A Strange Arrangement. Het retrosoulgeluid waarmee Mayer Hawthorne zich in de kijker speelde heeft de verhuizing van het onafhankelijke hiphoplabel Stones Throw naar Universal overleefd.

Stones Throw-oprichter Peanut Butter Wolf verklaarde ooit in een interview dat de aantrekkingskracht van Mayers eerste album als volgt uit te leggen was: “classics never go out of style”. Daarmee doelend op het nostalgische element in Mayers songwriting, producties en zang.

Waar A Strange Arrangement vooral geworteld was in het Motown-geluid van de jaren zestig, is How Do You Do meer verankerd in het energieke tijdperk van de jaren zeventig. Soulliefhebbers zullen in openingsnummer Get To Know You meteen de invloeden van Barry White en zijn zwoele liefdesliedjes herkennen.

Op A Long Time wordt het tempo in een hogere versnelling gegooid dankzij een subtiele discosample. De stijl heeft veel gemeen met mannelijke soulgroepen als The Dramatics en The Stylistics. Terwijl de onverwachte samenwerking met Snoop Dogg weer een heerlijk relaxt West Coast-soulpareltje oplevert.

Nostalgie

De nostalgische waarde van Mayer Hawthorne’s geluid is onmiskenbaar. Nummers als Dreaming en Stick Around genereren bijna automatisch een intens grote glimlach op je gezicht. Daar is geen ontkomen aan.

Het tijdloze karakter van de producties en de songwriting maakt dit een hele fijne plaat, ongeacht je muzikale voorkeur. Echt vernieuwend is het allemaal niet, maar als iets zo lekker klinkt als dit dan kan de vernieuwing je ook even gestolen worden.
 

Luister dit album op Spotify