Radioheads Thom Yorke verleent niet zomaar zijn medewerking aan iets. Als er dan een album uit komt waar hij als gastmuzikant op te horen is, kun je er donder op zeggen dat je met iets bijzonders van doen hebt. Bij Modeselektors Monkeytown is dat absoluut het geval.

Het Berlijnse technoduo Gernot Bronsert en Sebastian Szary timmert al een hele tijd aan de weg. In de jaren negentig onder de naam Fundemental Knowledge en daarna als Modeselektor. De muziek op het derde album Monkeytown is moeilijk onder een genrekopje te vangen, maar de aanduiding electropop komt nog het dichtste bij.

De elf liedjes hier neigen soms richting de dance, dan weer meer richting de pop. Dit lijkt sterk afhankelijk van wie er per track als gast aangetrokken is. En gasten zijn er genoeg. Naast de eerder genoemde Thom Yorke, onder andere ook rapper Busdriver en de experimentele Engelse band PVT.

Monkeytown begint buitengewoon sterk met Blue Clouds, gevolgd door Prententious Friends met daarop droogkomische raps van Busdriver. Track drie is de eerste van de twee samenwerkingen met Thom Yorke. Shipwreck zou zo op The King Of Limbs kunnen staan of op een van Yorke's soloalbums. Een absoluut hoogtepunt.

Extreem

Daarna weten Modeselektor en gasten echter het extreem hoge niveau van de eerste drie tracks niet helemaal vast te houden. Wat hier duidelijk wordt, is dat de songs die ze geheel zelf in elkaar gedraaid hebben, relatief de minst interessante zijn van het album.

Tweede Thom Yorke-track This zorgt ervoor dat het album op het einde toch nog piekt. Daardoor blijf je achter met een goed gevoel over Monkeytown en is het kleine dipje in het midden vergeven. Een innovatief topwerk van twee knoppendraaiers, die weten hoe ze zowel het dance- als het poppubliek aan moeten spreken.