In Groot-Brittannië geldt Beverly Knight al jaren als één van de beste eigentijdse soulzangeressen, hoewel ze het qua populariteit altijd heeft afgelegd tegen artiesten als Joss Stone en Amy Winehouse. Op Soul UK eert ze haar soulvolle landgenoten.

Overigens staat er niet één nummer op de plaat van Winehouse of Stone. Knight zingt dertien van haar favoriete soulnummers van Britse bodem, uit de periode 1977-1996, hoewel de nadruk ligt op de jaren tachtig. De zangeres is tenslotte een groot liefhebber van swingbeat, getuige haar eerdere werk met Jimmy Jamm en Terry Lewis.

Vandaar ook enkele interessante keuzes op dit coveralbum. Waar de Amerikaanse soulcatalogus, met name Motown, al tot in den treuren is gecoverd – en in de meeste gevallen zonder bevredigend resultaat – kiest Knight niet per definitie voor grote klassiekers. Althans, niet buiten de Britse landsgrenzen.

Al staan er wel de nodige popklassiekers op die ook wij in Nederland kennen, zoals Cuddly Toy van Roachford, Say I’m You’re Number One van Princess (uit de stal van Stock-Aitken-Waterman) en het prachtige One More Try van George Michaels Faith. Maar ook fijne liedjes van Junior, Soul II Soul en Rod Tempertons hitmachine Heatwave.

Eigentijds

Waar veel van de originele opnames (zoals die van Jaki Graham, Young Disciples en Freeez) anno 2011 misschien wat gedateerd aandoen, zorgen Knight en producers Martin Terefe en Future Cut voor een eigentijdse update. Hoewel altijd goed uitgevoerd, missen de nummers daardoor wel iets van hun oorspronkelijke charmes.

Deze nummers waren immers een product van hun tijd en dat referentiekader ontbreekt bij Knights versies. Wel mooi dat ze deze – ietwat vergeten – liedjes een tweede kans geeft. Helemaal mooi is de bonus-dvd, waarop Beverly Knight het volledige album integraal live uitvoert.