Een naam als Signe Tollefsen lijkt een Scandinavische afkomst te verraden. Toch is hier geen sprake van melancholische, noordelijke droommuziek. Tollefsen is "gewoon" een Nederlandse singer-songwriter die niet de genretypische paden bewandelt.

Tollefsen is namelijk meer dan het in het genre oververtegenwoordigde meisje-met-gitaar. Tweede album Hayes staat vol met goed gearrangeerde, folkachtige alternatieve popmuziek in plaats van semi-akoestische americana-light.

Samen met producent Ralph Timmermans bouwt ze met spannende gitaren, strijkers en bezwerende percussie een basis waarover ze met warme stem geloofwaardig en met gevoel voor dramatiek haar teksten uiteenzet.

Timmermans levert hier fantastisch werk af. Hayes klinkt on-Nederlands, eerder als een combinatie Belgisch/Amerikaanse productie. Het geheel straalt een bepaalde warmte uit die zelden op Nederlandse albums te vinden is.

Radiohit

De liedjes zijn allemaal goed en dit wordt alleen nog maar versterkt door de prachtige instrumentatie. Helaas is niets een echte potentiële radiohit. Jammer, want ondanks het alternatieve randje zou dit album makkelijk het volwassen poppubliek kunnen aanspreken, maar dan moeten ze het wel tegenkomen.

Tegen het einde wordt de dramatiek wel wat vermoeiend en Tollefsens neiging tot het zingen van langgerekte noten aan het einde van iedere zin waarbinnen ze vaak – haast musicalachtig – van toonhoogte veranderd wel erg evident. Maar dat mag de pret niet drukken; Hayes is gewoon een prachtalbum.
 

Luister dit album op Spotify