De titel van het vierde studioalbum van The Spirit That Guides Us verwijst naar het bloed van het Lam Gods en naar het onrecht dat mensen tot op heden wereldwijd wordt aangedaan. Moeilijk verteerbaar, net als de muziek op deze schijf.

Je kunt niet zeggen dat deze groep de makkelijke weg kiest. Niet alleen omdat men woeste rockmuziek combineert met een christelijke boodschap, maar ook meer concreet omdat men zijn nummers nou niet bepaald eenvoudig in elkaar steekt. Opener Demons & Diamonds spreekt zowel wat titel als wat muziek betreft al boekdelen.

Fel gekrijs en dissonant gitaarwerk (de demonen, ongetwijfeld) worden vergezeld van prachtige kristalheldere stukken die behoorlijk aan My Bloody Valentine herinneren. Hardgazer is de term die de band zelf munt om dat samengaan van overstuurde hardcore met extatische shoegazer te beschrijven.

Origineel is het recept zeker, maar het is wel de vraag of er veel mensen zijn die het resultaat genietbaar vinden. Met name het veelvuldig terugkerende piepende geschreeuw vergt een bijzondere smaak, zelfs als je van black- en/of death-metal houdt.

Hermetisch

Nummers als Rip Out Your Heart en lange afsluiter Remember zijn echter van een onbetwistbare schoonheid, net als vele andere verspreide fragmenten. Het is vooral de regelmatig bizarre opeenvolging van contrasterende passages die dit album nogal hermetisch maakt.

Niet dat dergelijke overwegingen de trouwe aanhangers van de band zullen kunnen schelen. Zij geloven gewoon in de groep en waar ze voor staat en steunen haar strijd tegen moderne slavernij; ook prima.
 

The Spirit That Guides Us staat op 27 oktober in De Kelder, Amersfoort en 28 oktober in ’t Ukien, Kampen.