Letterlijk vertaald uit het Zweeds betekent På Engelska “in het Engels”. En dat is precies wat je krijgt op dit album van Säkert!, de band rond zangeres en liedjesschrijver Annika Norlin: liedjes die eerder in het Zweeds uitgebracht werden, nu in het Engels.

Norlin, ook bekend als frontvrouw van de band Hello Saferide, kreeg blijkbaar van internationale fans vaak de vraag om de liedjes die ze met Säkert! op hun twee albums Säkert! en Facit ten gehore bracht in het Engels te vertalen. Wat er waarschijnlijk echt aan ten grondslag ligt is dat voor Engelstalige muziek internationaal een veel grotere afzetmarkt bestaat.

Het resultaat mag er echter zijn. På Engelska bevat elf songs vol met die typische Scandinavische melancholie. Norlin beschikt over een prettige stem met een charmant Zweeds accent. De vertalingen zijn stuk voor stuk goed gedaan en nergens zijn er passages met twijfelachtig Engels te vinden.

De liedjes zelf zijn prima, hoewel nergens echt uitzonderlijk. Wat ze op een hoger plan tilt zijn de goeie arrangementen, vol originele vondsten. Men gebruikt naast akoestische instrumenten die vaak de basis vormen ook drumcomputers, sequencers en allerlei vintage orgeltjes en synths.

Mysterieus

Hoogtepunten zijn Can I en It's Only Going To Lead Up To Something Bad, een duet tussen Norlin en Jakob Nyström, de zanger van Zweedse band Isolation Years. Ook de productie is typisch Scandinavisch; warm en vol spanning met hier en daar een mysterieus randje.

Of På Engelska nou daadwerkelijk uit fanservice geboren is of eerder uit commerciële belangen is eigenlijk niet relevant, het is gewoon een kundig in elkaar geknutseld album. Aanrader voor zowel de singer-songwriter- als de (indie)popliefhebber.
 

Luister dit album op Spotify