Je sporen al verdiend hebben, is als artiest een fijne uitgangspositie. Het schept echter ook hoge verwachtingen. Met Viktoria maakt Maria Mena ze waar.

Zo vrolijk als haar buitenkant oogt, zo gecompliceerd is ze van binnen, zo leerden we inmiddels van haar vijf voorgaande albums. De scheiding van haar ouders, depressies en anorexia; het komt allemaal terug in haar nummers. Aan het begin van Viktoria, wat Mena’s tweede naam is, zou je bijna denken dat daar verandering in is gekomen.

Schijn bedriegt, maar het getergde dat we dat met name kennen van Apparently Unaffected en Cause And Effect is pas hoorbaar vanaf The Art Of Forgiveness, het derde nummer op het album.

De breekbaarheid en kracht die gevangen zijn in Mena’s stem, behoeven geen opsmuk. Toch is de zang op het album succesvol aangekleed met iets meer toeters en bellen dan we gewend zijn. Zo begint This Too Shall Pass met een koor.

Genietbaar

Hoogtepunt op de plaat is Habits, een duet met de Deense singer-songwriter Mads Langer, die in Nederland vooral bekend is van zijn Olive-cover You’re Not Alone. De combinatie van de stemmen van Mena en Langer is zo genietbaar dat het doet verlangen naar een uitgebreidere samenwerking.

Objectief gezien is Viktoria meer van hetzelfde. Dat is in het geval van Maria Mena echter niets om over te klagen. Elf prachtige liedjes van een vrouw met een uitzonderlijke stem. Daarvoor bestaat niet zoiets als te veel van het goede.
 

Luister dit album op Spotify