Albums van producers zijn vaak niet meer dan visitekaartjes, bedoeld voor potentiële klanten. Boom Bip – pseudoniem van producer Bryan Hollon, dat hardop uitgesproken klinkt als een vintage drumcomputer – weet meet Zig Zaj een album af te leveren dat meer is dan alleen dat.

Al zal dat waarschijnlijk niet als zodanig gezien worden. Dat gezegd is het namelijk lastig om een beoogd publiek aan te wijzen, buiten medemuzikanten. Het album bestaat namelijk voor het overgrote deel uit instrumentale muziek, iets dat bij de meeste popconsumenten niet hoog scoort, maar bij muzikanten vaak des te meer.

Toch is hier genoeg te genieten voor niet-muzikanten. Hollon sleutelt alle instrumentale songs met zoveel kunde in elkaar dat de afwezigheid van zang nergens als gemis voelt. Op de liedjes waar wel op gezongen wordt, pakt Hollon uit met bekende gastvocalisten.

Op song New Order zingt bijvoorbeeld Luke Steele van Empire Of The Sun en op Goodbye Lovers And Friends (een van de hoogtepunten van het album) Franz Ferdinand-zanger Alex Kapranos. Andere gasten zijn onder andere Mikey Noyce van Bon Iver en Josh Klinghoffer, de nieuwe gitarist van de Red Hot Chili Peppers. Muzikaal bedient Hollon zich van een veelvoud aan stijlen.

Onorthodox

Hij gaat moeiteloos van percussieve wereldmuziek naar bijna recht-door-zee-indie en naar donkere synthpop. Constante factor zijn de onorthodoxe drumpatronen, vaak verdeeld over de linker en de rechter speaker. Ondanks dit terugkerende element klinkt het album soms meer als een compilatie dan als een album. Inherent probleem van dit soort platen, maar nergens storend.

Zig Zaj is een album dat op papier een groot publiek zou kunnen aanspreken, maar in praktijk dat waarschijnlijk niet zal doen, ondanks het feit dat Hollon hier daadwerkelijk iets bijzonders creëert en de niet-instrumentale stukken het prima zouden doen als single. Zelfs met echt goeie songs lijkt het predicaat visitekaartje moeilijk te ontlopen.
 

Luister dit album op Spotify