Wie eind jaren negentig in het bezit was van een Roland JP-8000-synthesizer, had alleen nog een pakkend melodietje en wat beats nodig om een trancehit te maken. Compilatiealbum 60 Best Trance Hits Ever laat echter horen dat dit alleen niet voldoende was.

Op de drie cd’s staan geen willekeurige opnames uit de catalogus van tranceguru Armin van Buurens label Armada, maar de collectie bevat daadwerkelijk een brede selectie trancehits en nummers die binnen het genre als relevant gelden. Vroege trancehits als B.B.E.’s 7 Days And One Week of Instant Moments van R.O.O.S. bijvoorbeeld.

In de meeste gevallen kiezen de samenstellers van 60 Best Trance Hits Ever voor de originele single- en hitsversies, al wordt in een enkel geval een mix geselecteerd die beter op het album past, zoals een remix door Klubbheads van de Southside Spinners-hit Luvstruck. Ruimte voor 12”-versies is er op deze compilatie niet.

Al was dat ook maar bij een paar nummers echt interessant geweest, zoals de briljante bewerking van Clannads Theme From Harry’s Game door Chicane of Tiësto’s epische remix van Silence van Delerium en Sarah McLachlan. Los daarvan zijn klassiekers van onder meer Paul van Dyk, ATB, Mauro Picotto en Marco V vertegenwoordigd.

Ontbrekend

Daarnaast volop ruimte voor succesvolle nevenprojecten als Rank 1, System F en Gouryella, alsmede voor onehitwonders Scoop, Cygnus X en Miss Jane. De ruimte die het flauwe Water Verve (tranceversie Bitter Sweet Symphony) inneemt, had beter besteed kunnen worden aan ontbrekende acts als Robert Miles, Paul Oakenfold of Da Hool.

Helaas is de compilatie lelijk verpakt, in tegenstelling tot andere releases van het Armada-label. De hoes ademt niet de sfeer van de befaamde trancecompilaties van een decennium geleden, maar lijkt meer op de verpakking van de recordable cd’s van TDK indertijd. Deze trancehits hadden op z’n minst een mooie digipack verdient.