Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat Nirvana’s tweede album Nevermind voor het eerst in de winkelschappen verscheen. Ogenschijnlijk een dag als alle anderen in 1991, maar wel eentje die de muziekindustrie voorgoed zou veranderen.

Nu was er gedurende de late jaren zeventig en de jaren tachtig al een vruchtbare markt voor zogenaamde alternatieve muziek, met bands die zo nu en dan wisten door te dringen tot de (door deze bands zelf vaak verfoeide) mainstream. Nirvana slaagde er echter in dankzij de massale doorbraak – en onmiddellijke verering – van één album.

Het blijft gissen hoe zanger en voornaamste songschrijver Kurt Cobain anno 2011 (zeventien jaar na zijn dood) zou terugkijken op Nevermind, maar muziekcritci en –liefhebbers alom noemen Nevermind één van de beste albums aller tijden en het meest bepalende muziekalbum van de jaren negentig.

Bij beluistering, exact twee decennium na dato, valt op dat de nummers nog altijd onverwoestbaar zijn. Of het nu gaat om vuige rockers als Breed en Territorial Pissings, pakkende gitaarnummers als In Bloom en Lounge Act, klassiekers Smells Like Teen Spirit en Lithium of de introverte songs Polly en Something In The Way.

Snoeihard

Om het jubileum van dit meesterwerk te vieren, verschijnt het album in een aantal configuraties. De deluxe-editie voegt de snoeiharde verborgen track Endless, Nameless toe plus nog eens negen originele B-kantjes van de singles die er van Nevermind zijn getrokken (waaronder Even In His Youth en Aneurysm).

Op de tweede disc staan sessies en liveopnames, die overigens lang niet allemaal even interessant zijn. De historische waarde van amateuristische repetitieopnames van nummers als Come As You Are en Smells Like Teen Spirit is ook weer niet zo groot dat ze het verdienen om te worden toegevoegd aan dit klassieke album.

Concert

De superdeluxe-editie van Nevermind is dan wel weer de moeite waard. Niet zozeer vanwege het derde schijfje, met ruwe mixen van producer Butch Vig (de zogenaamde Devonshire Mixes), als wel voor de vierde cd en de bijgevoegde dvd. Hierop staat namelijk het volledige concert dat Nirvana in 1991 gaf in het Paramount Theatre in Seattle.

Een groot deel van het materiaal op deze uitgebreide heruitgave was al te vinden in de boxset With The Lights Out, al ontbreken hier Devo-cover Turnaround en The Vaselines-cover Molly’s Lips, van de EP Hormoaning. Bovendien is de concert-dvd ook los verkrijgbaar. Voor de liefhebbers is deze uitgave echter een ware must.
 

Luister dit album op Spotify