Zijn heerlijke soulvolle debuutsingle You Give Me Something was een veelbelovende start van de carrière van James Morrison. Desondanks wist hij maar ten dele te overtuigen met zijn eerste twee albums. Bernard Butler helpt hem op de goede weg op zijn derde plaat.

Niet dat debuutalbum Undiscovered (2006) en opvolger Songs For You, Truths For Me (2008) slechte albums waren. Ieder voor zich had een paar prima liedjes, maar als geheel klonken de albums te generiek om echt waardering op te brengen voor Morrison als een unieke artiest. The Awakening brengt daar enige verandering in.

Voormalig Suede-gitarist Bernard Butler was precies de persoon die Morrison nodig had. Butler was als producer en songschrijver actief voor onder meer Duffy, Kate Nash, Neneh Cherry en Sophie Ellis-Bextor. Niet dat er op The Awakening overigens ook maar één liedje staat dat even ontroerend is als You Give Me Something.

Als geheel is The Awakening echter coherent en aangenaam luistervoer. Vanaf de aan Otis Redding refererende opener In My Dreams tot het onbeduidende reggaeachtige Around The World biedt James Morrison dertien nieuwe soulvolle popliedjes, met 6 Weeks, I Won’t Let You Go, Say Something Now en Beautiful Life als toppers.

Clichés

Morrison doet de luisteraar onwillekeurig denken aan Stevie Wonder (The Awakening) en Al Green (Right By Your Side), hetgeen beslist als compliment mag worden opgevat. Toch vervalt de zanger ook op dit album meermalen in de muzikale clichés van zijn vorige twee albums, op Forever, Slave To The Music en Up met Jessie J.

Wie het rauwe randje om de hoge stem van James Morrison waardeert, zal wederom niet teleurgesteld worden, al varieert hij weinig met zijn vocalen. De producties zijn op sommige momenten te gladjes om de luisteraar echt te raken, hoewel Morrison wel eerlijker klinkt dan ooit tevoren. Duidelijk is in elk geval zijn talent voor het maken van radiohitjes.
 

Luister dit album op Spotify