Goed, naar de ruimte vliegt men misschien niet, maar The Cambodian Space Project heeft wel degelijk wortel geschoten in Cambodja. Vanuit dat internationaal vooral vanwege zijn vroegere genocidale regime bekende land vuurt deze bende zijn bizarre “Khmer rock” op de wereld af.

Het begon allemaal toen Australische muzikant Julien Poulson in 2009 afreisde naar Phnom Penh om een band te vormen en zangeres Srey Thy hoorde zingen in een karaokebar. Het klikte meteen tussen de twee en binnen een paar maanden was The Cambodian Space Project een feit.

Niet verwonderlijk dus dat de stem van Thy een belangrijke rol speelt in de eigenaardige mix van inheemse klanken en westerse jaren zestig-pop/-rock die de groep op haar debuutalbum laat horen. De frontdame is duidelijk gepokt en gemazeld in de vocale tradities van haar land en zingt ook voortdurend in de Khmertaal.

Een band als Hanggai bewijst wel dat het combineren van traditionele en rockelementen heel goed kan uitpakken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het resultaat in dit geval voor westerse oren wel erg doorslaat naar het melige – de steun van de koning van Cambodja ten spijt.

Venus

Nochtans slaat dit vrolijke gezelschap op het einde van dit slechts een half uur durende schijfje wel een onverwachte brug met ons kleine kikkerlandje: slotnummer Kolos Srey Chaom (Love God) blijkt een bewerking van de Shocking Blue-hit Venus.

De sterke vormgeving van de plaat dwingt bovendien ook respect af. Toch lijkt deze plaat vooral bestemd voor het Cambodjaanse smaldeel der bevolking.
 

Luister dit album op Spotify