Clean Life is de titel van het veelbelovende debuutalbum van de Amsterdamse band Houses. Het album staat vol subtiele gitaarpop met verrassende uitbarstingen, uitgevoerd met precisie en professionaliteit.

Houses is nog maar enkele jaren bezig, maar raakte na de goed ontvangen EP End Of Story in een stroomversnelling. Zowel televisie als radio raakten verslingerd aan de indiepopliedjes van het gezelschap, en al snel werden vergelijkingen getrokken met Feist en Broken Social Scene.

Het album opent rustig, met A Way Home en Walk Away, als opwarmers voor een pittig middenstuk. In de nummers is een belangrijke rol weggelegd voor opbouw en dynamiek, hoorbaar in zowel de instrumentatie als de vocalen van zangeres Ella van der Woude.

Vervolgens komen de twee betere tracks van de End Of Story-EP (2010) voorbij; Stay With Me en Suicide. Beiden met een krachtige, explosieve en overweldigende finale, die voor kippenvel zorgt. Zo breekbaar als de vocalen eerst klinken, zo emotioneel en sterk zijn ze nu.

Subtiel

De tweede helft van het album bevat minder spanning. Houses neemt gas terug en blijft in die subtiele en zweverige sfeer hangen. Hierdoor krijgt de stem van Van der Woude meer ruimte, net als kleine achtergrondgeluiden en xylofoontjes.

Houses is een band die dynamiek aanvoelt en onder controle heeft en daarmee professionele en uitbundige songstructuren weet te fabriceren. Zonder die veelzijdigheid ligt eentonigheid op de loer. Maar daar weet deze formatie zich meestal prima uit te redden.
 

Luister dit album op Spotify