Het langverwachte debuutalbum Boskoop van singer-songwriter Marten de Paepe, is een ode geworden aan de beginnende, toegewijde muzikant. De plaat bevat zowel fluisterstille als opgewekte, optimistische folkliedjes.

Marten de Paepe zwierf jarenlang redelijk onopgemerkt langs de Nederlandse poppodia, vooral als singer-songwriter; met zijn stem en gitaar als enige wapen. Op Boskoop wordt De Paepe bijgestaan door een voltallige band.

Het gevaar bij singer-songwriters is dat ze vaak even snel komen als verdwijnen, maar met De Paepe’s nieuwe, volle en vaste geluid, kan hij zich eindelijk vestigen in de Nederlandse muziekscene. Als livemuzikant, maar ook zeker op plaat.

De stem van De Paepe werkt kalmerend en verzachtend. Zijn optimistische blik op het leven, muzikaal door hem zelf ondersteund met licht gitaargetokkel, stelt de luisteraar gerust. Op de juiste momenten vult de band zijn geluid voorzichtig aan.

Dreigend

Op In The Morning laat De Paepe zich op zijn best horen: een rustig begeleidend couplet met een melodieus, meerstemmig feel-goodrefrein. Net zo overtuigend laat hij op In Your Dreams plots een duister en dreigend geluid horen.

In welk straatje De Paepe zich ook wurmt, van duistere worksongs tot positieve folkliedjes, van Neil Young tot Nick Drake, hij vervult zijn taak met een ruime voldoende. De juiste balans tussen de liedjessmid en zijn bandleden is gevonden.