Zangeressen Dawn Landes, Lauren Balthrop en Annie Nero vormen The Bandana Splits. Vergelijkingen met Caro Emerald, Lykke Li en The Baseballs liggen wellicht voor de hand, maar dit drietal klinkt veel traditioneler. En dat met eigen liedjes.

The Banda Splits is gemodelleerd naar het voorbeeld van The Chordettes, hoewel dat een kwartet was. Deze groep was vooral bekend van hun hit Mr. Sandman uit 1954, waarop traditionele pop uit het tijdperk van The Andrew Sisters en het zojuist geïntroduceerde rock-‘n’-roll samenkwamen. De klassieke girlgroup was geboren.

Het concept zou later worden gekopieerd en geperfectioneerd door zowel Phil Spector als Berry Gordy. De jaren zestig-girlgroups werden de blauwdruk voor alle latere meidengroepen. Het interessante is dat trio The Bandana Splits juist teruggaat naar de vocalen vrouwenensembles uit het pre-Phil Spector-tijdperk.

Elf van de dertien nummers zijn zelfgeschreven liedjes, die overigens allemaal verrassend sterk zijn qua composities en arrangementen. Van pretentieloze bubblegumpop als Sometimes en Chemistry, het folkgetinte barbershopliedje Choo Choo, de zwoele bossanovasong Hold On, tot het suikerzoete liefdesliedje My Love.

Covers

Het door Bob Merrill en Terry Shand geschreven You Don’t Have To Be A Baby To Cry werd oorspronkelijk opgenomen door Moon Mullican & The Showboys in 1950, maar de versie van The Bandana Splits is geënt op die van The Caravelles uit 1963. All You Gotta Do Is Fall In Love is een cover van zanger Benji Hughes uit 2008.

De productie van Sam Cohen (die tevens het merendeel van het instrumentarium voor zijn rekening nam) is geen eigentijdse benadering van de proto-girlgroups, maar hij heeft geprobeerd om dat geluid zo goed mogelijk te benaderen. Met succes. Het grote nadeel daarvan is dat de meeste radiostations het waarschijnlijk links laten liggen.
 

Luister dit album op Spotify