Om de heren van 10 Ft. Ganja Plant hangt ietwat van een mysterie. Online zijn enkel losse stukjes informatie te vinden; net genoeg om een A4’tje mee te kunnen vullen. Raar, aangezien de band ruim twaalf jaar volop muziek maakt. Shake Up The Place is alweer het achtste studioalbum van deze groep.

De beperkte informatie die er bekend is over 10 Ft., leert ons dat de band afkomstig is uit het noordwesten van de Verenigde Staten en dat zij zich in de loop der tijd min of meer hebben ontwikkeld tot meesters van de dub- en rootsreggae.

Shake Up The Place gaat van start met het lijflied My Roots, waarop reggaelegende Sylford Walker de luisteraar informeert over zijn “roots and culture”. De orgel en gitaarklanken vullen elkaar perfect aan en creëren een in dubreggae overgoten opener.

De overgang naar de eerste instrumentele track Strength verloopt feilloos. Pas hier wordt de veelzijdigheid en muzikaliteit van 10 Ft. Ganja Plant goed hoorbaar. De blaasinstrumenten maken van Strength een prachtige track, die eenzaamheid ademt.

Feestelijk

Met titeltrack Shake Up The Place maken de heren een draai van honderdtachtig graden. De ietswat serieuze toon van de eerste twee nummers slaat om bij het aanhoren van de joviale party-anthem Shake Up The Place. Ringers Rock zet deze feestelijke stemming voort.

Zowel Pharoah’s Army als albumafsluiter Recession blinken uit als excellente schoolvoorbeelden van ouderwetse rootsreggae; simpel, vol gevoel en uiterst krachtig.