Other Lives-zanger en -bandleider Jesse Tabish is een moderne Brian Wilson. Net als dit Beach Boys-genie regisseert hij zijn bandleden en sessiemuzikanten bij het creëren van gelaagde soundscapes. Het zonnige Californië is echter ver te zoeken in de donkere, soms zelfs desolate muziek op tweede album Tamer Animals.

Single – en meteen de beste song op de plaat – For 12 is het perfecte visitekaartje voor zowel het album, als de band als geheel. Weelderige indiefolk met bezwerende percussie, langgerekte strijkpartijen en spaghettiwesterngitaar. Daar overheen zingt Tabish met melancholische falsetstem.

Dit alles is zo in effecten gehuld dat het haast buitenaards klinkt. Het weet emoties op te roepen en spanning neer te zetten. Bovendien hebben Tabish en consorten een geluid gevonden waarin je alle invloeden individueel zou kunnen noemen, maar dat meer is dan een som van de delen.

Het zware effectengebruik brengt echter wel een nadeel met zich mee. Hoewel haast niets klinkt als Tamer Animals, de songs op het album zelf zijn soms moeilijk uit elkaar te houden juist doordat alles in reverb en delay verdrinkt.

Charme

De productie – in handen van de band zelf en bekende producer en sessiedrummer Joey Waronker – had dus misschien iets strakker gekund, maar dat gezegd had een strakkere productie wellicht juist de charme en de eigenzinnigheid van Tamer Animals de das omgedaan.

Other Lives lijkt de mosterd op dezelfde plek te halen als Arcade Fire en Fleet Foxes, maar dat niveau haalt de band net niet. Liefhebbers van beide bands kunnen hun hart wel ruimschoots ophalen bij deze fantastische prestatie die Tamer Animals heet.