Dat de metalen milities zich inmiddels over de gehele globe hebben verspreid, wordt nog eens ten overvloede bewezen door de dame en heren van het Taiwanese Chthonic. Met Takasago Army levert het vijftal een schijf af die imponeert door zijn theatrale aanpak en coherentie.

Het album is vernoemd naar een Japanse elite-eenheid, die gedurende de Tweede Wereldoorlog samengesteld werd uit in de bergen van Taiwan levende krijgervolken. Niet verwonderlijk dus dat het een sterk heroïsche ondertoon kent, hoewel de precieze verwikkelingen van het korps moeilijk te volgen zijn.

De enkele heldere vocale passage die voorbijkomt, wordt namelijk in het Aziatisch gezongen, terwijl de rest van het album wordt vol gebruld in een stijl die ergens het midden houdt tussen Gotenburg en symfonische black-metal.

Daarmee zijn overigens ook meteen de twee voornaamste metalen genres genoemd waaruit Chthonic inspiratie put. Een nummer als Kaoru bijvoorbeeld herinnert onder andere door zijn rijkelijk gedetailleerde, grootse opzet en sfeerbevorderende, duistere vrouwelijke vocalen onwillekeurig aan Cradle Of Filth.

Hena

Kenmerkend voor Chthonic is echter de integratie van etnische muzikale elementen, zoals de fluit die tijdens intro The Island, het begin van Southern Cross en Root Regeneration te horen is. Ook de hena, een traditioneel snaarinstrument, duikt verscheidene malen op met typische pentatonische motiefjes.

Ondanks de grote diversiteit aan invloeden slaagt de groep er echter feilloos in een toegankelijke en coherente plaat af te leveren, die bovendien uitstekend geproduceerd is. Liefhebbers van stevige theatrale metal moeten deze plaat zeker eens een luisterbeurt gunnen.
 

Chthonic speelt op 7 december in Paradiso in Amsterdam en 9 december in 013 in Tilburg.