Nu het met de zomer van 2011 niet zo wil vlotten en ook de echte zomerhits een beetje uitblijven, moeten we ons (wederom) wenden tot de reggae om iets van een zomergevoel tot stand te brengen. The Voice-kandidaat Lenny Keylard helpt ons daarbij.

In The Voice Of Holland werd de (muzikale) identiteit van iedere kandidaat handig uitvergroot, met als gevolg dat de zangers en zangeressen makkelijk te marketen zijn. Zo is Ben Saunders een zoetgevooisde retrosoulknuffelbeer, Leonie Meijer het leuke blonde Hollandse buurmeisje en Lenny Keylard verwerd tot polder-Bob Marley.

Op zijn debuutalbum Jah Is The Remedy Love Is The Cure pakt Keylard alle clichés samen die het genre zo’n beetje rijk is. Enkel het marihuanagebruik wordt niet aangemoedigd, zoals bij bepaalde reggaeartiesten gebruikelijk is. Tenzij je zijn cover van de VanVelzen-hit Baby Get Higher op een dergelijke wijze interpreteert, althans.

Verder zitten zo’n beetje alle onderwerpen die we met reggae associëren in zijn teksten; een oproep tot wereldvrede (When The War Is Over), naastenliefde (Love Brings Happiness, When You Need Love) en de Rastafaribeweging (Pray With Me, Rasta Is Real).

Pretentieloos

De albumtitel zegt eigenlijk al genoeg; Keylard neemt geen omweg om te zeggen wat hij op zijn lever heeft. Aan echte wereldproblematiek, politieke inzichten en relatiestrubbelingen (ook veel voorkomende onderwerpen in reggaemuziek) brandt Keylard zijn vingers echter niet. De plaat is braaf, pretentieloos en vrolijk.

En als zodanig moet dit album ook beoordeeld worden. Niet als een politiek pamflet van het gedachtegoed van de Rastafari’s, maar als een zorgeloze zomerplaat zonder zware materie. Als liedjesschrijver lijkt Lenny Keylard echter gevangen binnen de conventionele grenzen van het genre. Alsof reggae niet geëvolueerd is sinds Jimmy Cliff.