Na jarenlang bestookt te zijn geweest met een afgezwakte, vooral popgeoriënteerde variant van traditionele R&B, is het nu tijd voor iets anders. Elektronische R&B maakt zijn opmars. Met zijn zesde studio album Bleuphoria waagt ook Rahsaan Patterson zich aan dit experiment.

Het R&B-genre heeft een zware tijd achter de rug. Na jarenlange mishandeling door een leger aan afgezaagde songwriters, zwakke producers en het fenomeen autotune, lijkt nu de tijd aangebroken voor een herontdekking van de potentie van het genre. In sommige kringen heeft men het zelfs over een elektronische beweging in de muziekindustrie.

De technologische vooruitgang en de mogelijkheden van het internet hebben de vervaardiging van muziek vergemakkelijkt. De nieuwe lichting aan elektronische artiesten is ongekend groot en bovendien uiterst getalenteerd.

Na het succes van artiesten als The Weeknd en Jamie Woon heeft ook Rahsaan Patterson besloten het vaarwater van deze nieuwe pool uit te testen. De soulzanger heeft keer op keer bewezen zich in elke stroming te kunnen redden. En ook deze nieuwe richting, gevuld met elektronische effecten en autotune, is geen uitzondering.

Misleidend

Albumopener I Only Have Eyes For You is enigszins misleidend met haar gedateerde jaren tachtig-invloeden. Rahsaans intenties met Bleuphoria worden pas echt duidelijk op de volgende track Ghosts. De autotune wordt hier op zeer elegante wijze gemengd met ouderwetse soul- en funkinvloeden.

Vooral de combinatie van verschillende stijlen maakt Bleuphoria zo aangenaam om naar te luisteren. Op Mountain Top laat Rahsaan Patterson de predikant in hem even de vrije loop. Bijgestaan door een klein kerkkoortje toont Rahsaan aan zich thuis te voelen in elk genre, ook gospel.