Het lijkt wel of Joss Stone iedere gelegenheid aangrijpt om zichzelf te introduceren als een nieuwe artiest. Zo heette haar derde album Introducing Joss Stone en dit inmiddels vijfde album van de Britse soulzangeres heet LP1. Maar er is weinig nieuws onder de zon.

Uiteraard, Josske heeft wel weer een goede reden om pas met haar vijfde plaat te beginnen met nummeren. Het is namelijk het eerste album op haar eigen label Stone’d Records. Ook is het voor het eerst dat Eurythmics-bandlid Dave Stewart als producer achter de knoppen zat (hijzelf bracht deze maand het album The Blackbird Diaries uit).

Stewart geldt als voornaamste coauteur op LP1, maar ook Martina McBride, Francis White, (Duffy, Adele, James Morrison) Melissa Peirce (Carry Underwood, LeAnn Rimes), Chris Stapleton (Kenny Chesney, Josh Turner), voormalige platenbaas Paul Conroy en Stone’s moeder schrijven elk een nummer mee. Toch zorgt Stewart voor een coherent geheel.

Joss Stone heeft nog steeds die waanzinnige soulstem, al is de muziek op LP1 minder specifiek te categoriseren als soulpop of funk. Invloeden van country zijn evident, maar niet overheersend. In tegenstelling tot eerdere albums is de productie op LP1 ingetogen en soms zelfs sober, waardoor het bijna klinkt als een livealbum.

Integer

Dat is deels ook het geval, want LP1 werd in slechts zes dagen tijd opgenomen. Alle liedjes zijn in basis erg sterk, hoewel Stone en Stewart duidelijk niet hebben geprobeerd om er een commercieel gelikt hitalbum van te maken. Het resultaat is het meest integere album dat de 24-jarige zangeres tot op heden heeft afgeleverd.

Dat maakt LP1 echter niet beter dan debuutalbum The Soul Sessions of opvolger Mind Body & Soul, maar wel sterker dan de twee door hiphop beïnvloede albums die erop volgden. Joss Stone vindt zichzelf niet opnieuw uit op LP1, zoals de titel enigszins doet vermoeden, maar de ongekunstelde productie werkt wonderwel bij haar voortreffelijke stemgeluid.