Zweedse elektronica was zelden zo lieflijk als die van Little Dragon. Het derde studio album Ritual Union staat vol vriendelijke, nooit uit de band springende electropop, met hier en daar een tikkeltje experiment.

De Japanse zangeres Yukimi Nagano is de kern van Little Dragon. Nagano kreeg in de afgelopen maanden veel handige muziekvriendjes, waaronder Damon Albarn (Blur, Gorillaz), TV On The Radio, Big Boi en Andre 3000 (Outkast) en zelfs P. Diddy.

En dat is niet voor niets: allen waren geboeid door het ongrijpbare geluid van Little Dragon. Subtiel en voorzichtig zoals op Brush The Heat, stuwend en dansbaar als op Shuffle A Dream of juist atmosferisch, zoals het nummer Crystalfilm.

Little Dragon zoekt zijn grenzen goed op in de tweede helft van de plaat. Zo neigt Summertearz bijna naar jazzdubstep en transformeert When I Go Out het geluid van Little Dragon tot bijna trippy minimal. De spokende vocalen van Nagano zijn sterk.

Bezwijken

De band lijkt erg geïnspireerd door de huidige clubscene en dat kan hen tegenwerken. Aan de ene kant laat de groep zien een excentriek eigen geluid te hebben, aan de andere kant lijken zij toch te bezwijken voor de massa.

Titeltrack Ritual Union en bijvoorbeeld Nightlight zullen die massa zeker gaan overtuigen. Maar tot die tijd kunnen we in kleine kringen genieten van deze kleurrijke plaat en het pakkende geluid dat Nagano en haar bandleden wisten vast te leggen.