Het jubileumjaar van Rowwen Hèze wordt na het album Zilver niet afgesloten met een ander edelmetaal, maar met ijskoud staal. Een verzameling liedjes die een bijzondere positie inneemt in de bestaansgeschiedenis van de band vormt Manne Van Staal.

In de loop der jaren heeft Rowwen Hèze het nodige materiaal opgenomen dat nooit ergens terecht kwam of enkel een bescheiden plekje toegekend kreeg. Manne Van Staal is een ereherstel van die bijzondere opnames en unieke samenwerkingen met onder meer Karin Bloemen, Jurk!, The Opposites, Het Metropole Orkest en Los Lobos.

Het album opent met de vrolijke Tour de France-nummers Manne Van Staal en Nar Boave, gevolgd door het nieuwe nummer Tomatenlied, een fraai duet tussen zanger Jack Poels en Nick Schilder (Nick & Simon). Het duo Jurk! levert middels het liedje Verrukkelijke Leven wellicht zijn meest interessante werkstuk af.

Pudding Met Vel is een erg geestig noveltyliedje dat Rowwen Hèze ooit opnam voor Sesamstraat. Gelukkig is er naast humor ook ruimte voor de mooie ballades van Poels, zoals het Duitstalige, bijna Herbert Grönemeyer-achtige Näher Bei Dir en een integere bewerking van De Neus Omhoog door The Opposites.

Aardigheidje

De Doe Maar-hit 1 Nacht Alleen wordt prachtig uitgevoerd, hoewel covers van André Hazes en Caro Emerald niet meer dan een aardigheidje zijn. Andere artiesten die liedjes van Rowwen Hèze opnemen (Guus Meeuwis, Racoon, BZB, Heideroosjes, Chantal Janszen, 3Js) doen dat prima, maar overtreffen nergens de originelen.

De laatste twee nummers treffen echter de kern van Rowwen Hèze, wanneer de Limburgers twee van hun bekendste nummers uitvoeren met hun helden Los Lobos. Terugkijken op de carrière van Rowwen Hèze blijkt een leuke exercitie, maar de twee nieuwe nummers doen verlangen naar een zilveren schijfje met volledig nieuw werk.