Samiyam is een getalenteerde hiphopproducer, die enkele jaren terug de beslissing nam richting Los Angeles te verhuizen om daar zijn carrière te helpen aan een upgrade. Met zijn debuut Sam Baker’s Album lijkt dit doel nu eindelijk bereikt te zijn.

Elektronische muziek zit in de lift. De dagen dat artiesten de studio in moeten om een album te maken zijn geteld. Een laptop met internetverbinding lijkt de enige voorwaarde waaraan voldaan dient te worden. Samiyam creeërt al jarenlang muziek op zijn computer. Ook het overgrote deel op Sam Baker’s Album is op deze manier tot stand gekomen.

Samiyam staat onder contract bij Brainfeeder, een platenlabel dat is opgericht door hiphopproducer Steven Ellison alias Flying Lotus. Het is gespecialiseerd in het erkennen, werven en ontwikkelen van jong productietalent en staat bekend om haar vernieuwende stijl. Dit laatste is niet echt het geval op Sam Baker’s Album.

Het mist de pit van een release als Cosmogramma. De producties op Sam Baker’s Album volgen allen een traditionele formule; opbouw, kern, afbouw. Het maakt de plaat voorspelbaar en onmemorabel. Qua stijl is de vergelijking met J. Dilla snel gemaakt.

Ingenieus

Alleen mist Samiyan de diepgang, die bij Dilla altijd nadrukkelijk aanwezig was. De productiestijl op Sam Baker’s Album bestaat uit zware baslijnen, ouderwetse synthesizer patronen en ingenieus samplewerk.

De snippets filmdialogen, computergamegeluiden en oude soul geven het geheel meer karakter en warmte. Samiyam’s eerste officiele release stelt enigszins teleur, maar levert voldoende bewijs om aan te nemen dat hij met een beetje verfijning nog heel ver zal komen.