Fusion is een term die vaak wordt gebruikt in de muziekindustrie. Het omvat de versmelting van verschillende stijlen tot één geheel. Tulpenmanie, het debuutalbum van de 32-jarige Kayaman, mag die stempel met trots dragen.

De van oorsprong Turkse producer/mc levert met Tulpenmanie een warm, luchtig en vooral oprecht album af. In tegenstelling tot de gemiddelde hiphopplaat van Nederlandse bodem voelt Tulpenmanie niet aan alsof het meer probeert te zijn dan dat het is. Kayaman en Tjerk Schoonheim verdienen lof voor de hoge dosis zelfspot die het album kent.

Het blijkt een geniale zet. De humor en vooral de bereidheid van Kayaman om zichzelf daarin niet te ontzien, werkt ontwapenend. Kanye West gebruikte dezelfde tactiek met zijn debuut The College Dropout. Nou haalt Tulpenmanie lang niet het niveau van die klassieker, maar de ambitie om iets anders te willen en durven doen is er.

Een ander noemenswaardig aspect op Tulpenmanie zijn de hooks en de bijdrage van Schoonheim daarin. Een goed refrein is essentieel om een nummer te laten aanslaan bij het grote publiek. Kayaman en Tjerk zijn hier maar al te goed van op de hoogte. De hooks op nummers als Koud en Dankbaar blijven moeiteloos in je onderbewustzijn hangen.

Exotisch

Voor het productiewerk neemt Kayaman het basisrecept voor hiphopbeats en voegt daar allerlei exotische ingrediënten aan toe. Niet alleen ska en reggae, maar ook mediterrane invloeden zijn terug te horen op Tulpenmanie.

Kayamans debuut biedt de liefhebber van nederhop weer eens iets nieuws. Bovendien is de release van het album uitstekend getimed. Tulpenmanie als soundtrack van je zomer? Waarom niet?