Foster The People – Torches

Zomerse meezingers en dansbare indiepop: Torches van Foster The People staat er vol van. De jonge Amerikanen leveren een indrukwekkend debuutalbum af, dat zich kenmerkt door schaamteloos perfecte popliedjes.

Het had een Greatest Hits-album kunnen zijn, deze eerste langspeler van Foster The People. Nummer na nummer heeft hitpotentie en voelt als de zomersoundtrack waar we op zaten te wachten.

De formule is verre van origineel: Foster The People mixt electropop met hoge vocalen, meezingrefreintjes en hier en daar met percussie gevulde breaks. De band onderscheidt zich echter door aan de toegankelijkheid van de muziek toe te geven.

Houdini, Pumped Up Kicks en ook Call It What You Want zijn immers geen muzikale hoogstandjes, maar zo aanstekelijk en spontaan dat het direct overtuigt. Daarbij zorgt het snelle ritme en het elektronische randje voor een echte dansplaat.

Dip

Op de momenten dat de band juist die dansbaarheid forceert, gaat het mis. Zo is het liefdesliedje I Miss You een gehaast electronummer, waar aanstekelijkheid verloren gaat. In plaats van variatie, zorgt het liedje voor een dip op de plaat.

Maar daartegenover staan negen krachtige popliedjes, gedreven door opwekkende pianodeuntjes, opgewekte vocalen en een overheersend feelgood-zomergevoel. Foster The People is daarmee ook de perfecte festivalband van 2011.

Lees meer over:
Tip de redactie