Dennis Hopper Choppers – Be Ready

Debuutalbum Chop was nog het werk van een eenmansband, maar in aanloop naar de opvolger is Dennis Hopper Choppers uitgegroeid tot een volwaardig trio plus een hele stoet gastmuzikanten. Het geeft de duistere liederen op Be Ready extra reliëf en een ronduit filmische kwaliteit.

Opperhoofd Ben Nicholls reisde voor de opnamen naar een spookachtig plaatsje in het zuiden van Spanje, op een steenworp afstand van de plek waar spaghettiwesternklassiekers als The Good, The Band And The Ugly in scène werden gezet.

Dat gegeven vormt ongetwijfeld mede de verklaring voor de naar Ennio Morricone neigende schelle trompet waarmee opener Good To Me de luisteraar aanvankelijk overvalt. De sfeervolle percussie-effecten in Girl Walked Out Of Town en My Destiny en de epische auditieve carrousel Moscow Nights dragen ook duidelijk de sporen van die filmcomponist.

Hoewel het album daarmee nog niet een exclusief eerbetoon aan de beroemde Italiaan is, valt wel op dat alle nummers welhaast gemaakt lijken voor de cinema. Het besluit afscheid te nemen van het eenmansconcept heeft dan ook onmiskenbaar verstrekkende muzikale gevolgen gehad.

Stemgeluid

Neemt niet weg dat het donkere, lage stemgeluid van Nicholls nog steeds de centrale rol krijgt toebedeeld. De uiterst veelzijdige Engelsman klinkt al naargelang de omstandigheden vereisen afwisselend warm en intiem, sardonisch en onheilspellend.

Gesteund door een rijk instrumentarium van onder meer een authentiek knisperend orgel, een ronkende sax, gitaar, mandoline, strijkers, bas en drums geeft hij daarmee een indrukwekkend visitekaartje af van zijn muzikale capaciteiten.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie