Wiley – 100% Publishing

Na vijftien jaar trouwe dienst aan de Londonse underground muziekscene heeft rapper Wiley, ook wel bekend als de ‘godfather of grime’, nog steeds het gevoel zijn bekwaamheid te moeten bewijzen en verdedigen.

100% Publishing laat ons kennis maken met de vernieuwde strijdlust van dit inventieve talent. Grime is een relatief jonge muziekstroming, ontstaan in de achterstandswijken van Oost-London. Het vertegenwoordigd een samensmelting van drie belangrijke subgenres, namelijk: jungle, UK garage en drum-’n’-bass.

Kenmerkend aan grime zijn de harde, met bass overladen, beats en de snelle, onnavolgbare freestyles. De Britse urbanscene is tegenwoordig een schaduw van zichzelf. De gloriedagen van UK garage en drum-’n’-bass zijn achter ons. En de vele talenten afkomstig uit deze subcultuur hebben allang hun artistieke integriteit ingeruild voor een mooi rond bedrag op de bank.

Wiley is één van de weinigen die zich niet heeft terug getrokken uit de strijd. Op 100% Publishing richt Wiley zich op een dilemma waar vele artiesten mee te kampen hebben; commercie versus artistieke integriteit. Op de single Numbers In Action wordt herhaaldelijk gerefereerd naar interne conflicten binnen zijn eigen management.

Bestaansrecht

Talk About Life doet er nog een schepje bovenop met de volgende zin: “Labels say that you can have control, but labels lie a lot”. Vlijmscherpe woordgrappen en doordachte metaforen geven 100% Publishing haar bestaansrecht.

Een ander aspect waarin het album excelleert is de diversiteit in producties. Synthesizers en rauwe baslijnen worden afgewisseld door soulvolle R&B-ballads. En ook hier strijkt Wiley alle eer op. 100% Publishing is een indrukwekkende one-man-show geworden, die de luisteraar doet verlangen naar meer.

Lees meer over:
Tip de redactie