Het vierde album van Kaiser Chiefs werd voorafgegaan door een geniale marketingtruc, waarbij de fans zelf een album konden samenstellen uit twintig nieuwe nummers. “Things change”, zingt zanger Ricky Wilson. Toch wordt The Future Is Medieval hals over de kop ook als fysiek product uitgebracht.

Maar met een uitgekookte marketingtruc alleen kom je er nog niet. Het lijkt alsof Kaiser Chiefs die urgentie voelt, na de twee middelmatige albums die volgden op het formidabele debuut Employment uit 2005. Zowel Yours Truly, Angry Mob (2007) als Off With Their Heads (2008) hadden sterke momenten, maar verbleekten bij de eerste plaat.

The Future Is Medieval is wederom niet het album waar je op hoopt als je terugdenkt aan de festivaloptredens van Kaiser Chiefs, zo’n vijf jaar geleden. Met When All Is Quiet, Kinda Girl You Are en Man On Mars komt Kaiser Chiefs desondanks in de buurt van die leuke festivaldeuntjes.

Waar het in het verleden bij Kaiser Chiefs vaak (letterlijk) “hit or miss” was wat betreft de liedjes, staat The Future Is Medieval juist vol met groeiers; liedjes die pas na vele luisterbeurten echt beklijven. Goede voorbeelden hier zijn het synthpopnummer Out Of Focus, rocker Starts With Nothing en het haast Human League-achtige Things Change.

Afgekeken

Nu waren de muzikale helden van Kaiser Chiefs altijd al op de achtergrond aanwezig. Ook nu weer, met overduidelijke verwijzingen naar XTC (Heard It Break), The Jam (Dead Or In Serious Trouble) en Supergrass (Long Way From Celebrating). Slotnummer If You Will Have Me is zelfs afgekeken van zowel Eleanor Rigby (The Beatles) als Disarm (Smashing Pumpkins).

Het is niet ondenkbaar dat je je als Kaiser Chiefs-fan bedonderd voelt, nu deze cd zo kort verschijnt nadat je een zelf samengestelde digitale versie van het album hebt gekocht. Al is het alleen al vanwege de bonustrack, die enkel op de cd-versie staat. Het doet ook afbreuk aan het concept, dat haaks staat op conventionele albumreleases.