Met drie albums in twaalf jaar tijd mag het dan misschien niet de meest productieve band van Nederland zijn, progressief metalcombo Sun Caged levert met spirituele nieuweling The Lotus Effect wel een dijk van een plaat af.

Opener Seamripper (& The Blanket Statement) maakt na een sfeervol intro zijn gewelddadige naam al snel waar met een rappe reeks blastbeats die op de luisteraar worden afgevuurd. Het zet qua contrast en intensiteit direct de toon voor de rest van het album.

Naast de diversiteit tussen en binnen nummers plaatsen ook de sterke melodielijnen, complexe maatsoorten en incidentele instrumentale extravagantie (zij het nooit ten koste van de structuur van de stukken) dit album duidelijk in de Dream Theater-traditie.

Dat wil echter zeker niet zeggen dat Sun Caged een epigonengroep is. Kenmerkend voor de band zijn bijvoorbeeld ook naar ambient neigende, futuristische passages en over elkaar gestapelde vocalen van de bewonderenswaardig helder en krachtig klinkende Amerikaanse zanger Paul Adrian Villarreal.

Hoogtepunt

Onbetwist hoogtepunt van deze schijf is de indrukwekkende zevendelige suite die de hele tweede helft in beslag neemt. Daarin passeren alle mogelijke muzikale wendingen de revue, totdat het geheel uitmondt in de fantastische finale Let It Wash Away (The Lotus Effect).

Het slotnummer herinnert wat betreft toetsenwerk en zangharmonieën vagelijk aan het magistrale The Perfect Element van Pain Of Salvation. Een meer dan waardige afsluiter van een hecht doorgecomponeerd album dat bij vele liefhebbers van het progressieve genre in de smaak zal vallen.
 

Sun Caged speelt op 9 juli op het Coqrock Festival in De Haan in België.