Het uit Utrecht afkomstige Kalio Gayo is met zijn zogenaamde “partyfolk” een graag geziene gast op de Nederlandse podia. Parti Y Prije is reeds album nummer vijf. Van een feestje is echter weinig sprake.

Kalio Gayo speelt een combinatie van Balkanfolk met hoorbare invloeden uit zowel Ierland als Jamaica. Op papier en live ongetwijfeld een winnende combinatie, maar op Parti Y Prije komt dit alles niet helemaal uit de verf. Waarschijnlijk ligt dit echter niet aan de band, maar eerder aan de productie.

Het album klinkt verre van feestelijk, sterker nog, het album klinkt braaf en te modern. De muziek van Kalio Gayo zou erg geholpen zijn met een rauwere, meer analoge sound. Tel daarbij op dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van studio-effecten en het album klinkt onaf.

Bovendien lijkt het alsof de muzikanten zich inhouden. Alles wordt met uiterste precisie gespeeld en gezongen en daardoor verdwijnt haast alle spontaniteit uit de liedjes die duidelijk geschreven zijn om een publiek aan het dansen te krijgen. Ook de tempo's liggen voor het album wat aan de lagere kant.

Slavisch

De liedjes zijn op zich prima, hoewel nooit echt memorabel. De twee zangeressen zingen in een zelfverzonnen taal die Slavisch aandoet, gemengd met Engelse zinsneden. Meestal pakt het verzinnen van een eigen taal verkeerd uit, maar in het geval van Kalio Gayo is het daadwerkelijk geloofwaardig; als je het niet weet, lijkt het gewoon een Balkantaal.

Parti Y Prije is daarmee als album niet echt geslaagd, maar Kalio Gayo is wel overduidelijk een sympathieke band. Een goede festivalprogrammeur weet hier wel raad mee.