De titel 5 voor je vijfde album getuigt niet van veel creativiteit. Het schept al helemaal geen hoge verwachtingen wanneer dit het comebackalbum betreft van een groep die in geen acht jaar tijd iets heeft uitgebracht. Gelukkig kan het dromerige Lamb nog steeds bekoren.

Andy Barlow en Lou Rhodes brachten tussen 1996 en 2003 vier albums uit onder de naam Lamb, waarvan met name Fear Of Fours (1999) en What Sound (2001) goed ontvangen werden in Nederland. De prachtige single Gabriel wist zelfs enige airplay in de wacht te slepen en telt als een culthitje.

Triphop en drum-‘n’-bass zijn inmiddels achterhaalde muziekgenres, die nog door liefhebbers van een selecte niche omarmd worden. Lamb weet met elementen uit deze genres echter aansluiting te vinden op hedendaagse pop, zonder al te gedateerd te klinken. Dit met Existential Itch als beste nummer.

Al hadden sommige nummers – zoals de rijk georkestreerd ballad Wise Enough, het loungeachtige Strong The Root en het hypnotiserende Butterfly Effect met zijn gestripte breakbeat – ook op het vorige album van Lamb, acht jaar geleden, kunnen staan.

Natuurlijk

Maar meer nog dan op Between Darkness And Wonder zoekt Lamb echter nieuwe creatieve uitdagingen buiten het spectrum van de elektronische muziek op. Dat voelt als natuurlijke progressie, met Back To The Beginning (een duet met Damien Rice) als toepasselijk credo.

Lamb komt op 5 uitgeslapen voor de dag en wekt daarmee tevens een sluimerend muziekgenre. Het schoonheidsslaapje heeft het duo zeker goed gedaan, hoewel Lamb nergens meer baanbrekend is. Voor zover dat ooit al het geval was, want Lamb blijft een lightversie van Portishead en Massive Attack.