Op het derde volwaardige album van Mandrake Project uit Pittsburgh neemt de menselijke stem een prominentere plek in dan ooit. Het resultaat is een toegankelijke collectie van dertien liedjes, die menig liefhebber van sfeervolle indiepop zal weten te bekoren.

De nieuwe plaat wordt uitgebracht door het kersverse Glassville Records, waarop onlangs ook de laatste creatie van Riverside het licht zag. De band kwam in contact met het kleine label via de alomtegenwoordige Steven Wilson, vooral bekend van Porcupine Tree.

Dergelijke referenties doen wellicht vermoeden dat we hier met een groep uit de progressieve rockhoek te maken hebben, maar schijn bedriegt. Weliswaar zijn de stukken op deze schijf ingenieus opgebouwd, ze zijn echter meer schatplichtig aan Elbow, Sigur Rós en Arcade Fire dan aan eerstgenoemde bands.

Kenmerkend voor Mandrake Project is de filmische kwaliteit van de composities, die deze keer door maar liefst acht muzikanten (waaronder een strijker, toetsenist en percussionist) worden uitgevoerd. Geen wonder dus dat het ensemble al in verscheidene films te horen is geweest.

Vocalen

Het grote verschil met vorige platen is echter dat zanger John Schisler ditmaal de centrale rol vervult in de meeste nummers, die daardoor eerder door de popconnaisseur, die immers vocalen gewend is, kunnen worden opgepikt.

Die heeft met deze schijf vol veelal ingetogen, maar hoe dan ook altijd sfeervolle miniatuurtjes (van het ontroerende Dry In The Quarter en het naar Pink Floyd neigende The Old Is New tot het carnavaleske Diabolique) zeker genoeg om zich over te verheugen.