Met Set The World On Fire leveren de androgyne kinderlijkjes van Black Veil Brides de opvolger van het vorig jaar verschenen volwaardige debuut We Stitch These Wounds af. “Dit is het beste album ooit gemaakt”, aldus frontman Andy Biersack in het bijgeleverde promoverhaal.

Het resultaat is echter niet zo rampzalig als je misschien op basis van deze ernstig megalomane uitspraak zou denken. Toegegeven, alle elf opgeblazen rockers op dit zwaar opgepoetste schijfje behoren zoals verwacht onmiskenbaar tot de kitschcategorie.

Bovendien is het moeilijk, zo niet onmogelijk om het gesproken (of liever geschreeuwde) einde van opener New Religion zonder gekromde tenen te doorstaan als je geen verwarde vroege tiener bent – maar dat is nu eenmaal duidelijk de doelgroep van deze band.

De stukken zitten echter goed in elkaar en kennen naast veel meezingmomenten vaak opvallend spetterend gitaarwerk. Een enkel nummer heeft zelfs zowaar een onverwachte opbouw: Saviour mondt na een balladachtig begin uit in stevig gekrijs.

Modestatement

Het modestatement dat het vijftal maakt, is voor de buitenstaander echter minstens zo interessant als de muziek, aangezien het een aardig beeld geeft van het adaptief vermogen van populaire cultuur. Naast referenties naar Kiss en Judas Priest keren ook de omgekeerde kruizen en pentagrammen uit de black-metal terug: van Mayhem naar Black Veil Bride.

Komisch natuurlijk, maar helaas net niet genoeg om dit plaatje tot absoluut hoogtepunt in de rockgeschiedenis uit te roepen. Neemt niet weg dat deze buitengewoon enthousiast klinkende uitgave een aantal onzekere jonge pubers vast tot steun zal zijn.