Het leven van een souldiva gaat niet altijd over rozen. Met The Light Of The Sun, haar eerste werk in vier jaar tijd, laat Jill Scott zien dat ze de drama omtrent haar persoon heeft weten te vertalen naar een opmerkelijk positieve levensinstelling.

Na de afronding van haar Words And Sounds-trilogie in 2007 ging de oud-zangeres van The Roots een turbulente tijd tegemoet. Zo volgde een pijnlijke breuk met haar ex-man en kwam ook haar vermogen om goeie muziek te maken zwaar onder druk te staan.

Het lichtpunt aan het einde van de tunnel blijkt in zicht na de geboorte van haar zoon Jett. Het moederschap lijkt de in Philadelphia geboren en getogen soulzangeres nieuw leven te hebben ingeblazen. The Light Of The Sun is wederom een fraaie soulplaat geworden, waarin vooral de jazzinvloeden worden benadrukt.

Openingsnummer Blessed is Jill op het lijf geschreven en vat als geen enkele andere track haar huidige levensfilosofie in een notendop samen. De agressie in haar werk lijkt verleden tijd. Hiphop getinte tracks Shame en All Cried Out Redux laten een zelfverzekerde en speelse Jill horen.

Gebeden

Maar het onvervalste hoogtepunt is zonder meer het prachtig gezongen en zeer emotionele Hear My Call, waarin Jill Scott een oproep doet aan God om haar gebeden te horen.

Met The Light Of The Sun lijkt Jill Scott haar draai helemaal te hebben gevonden. Haar benadering mag dan wel minder experimenteel en uitdagend zijn dan het werk van directe collega Erykah Badu, het resultaat blijft desalniettemin even noemenswaardig.