Tien jaar timmert Riverside al noest aan de weg. In die tijd is de Poolse progressieve rockband met vier sterke studioalbums en verscheidene succesvolle tours onmiskenbaar opgeklommen tot de hoogste klasse van het genre. Om dat jubileum te vieren is er nu het minialbum Memories In My Head.

De titel verwijst naar de eerdere Voices In My Head EP en staat, zoals de naam ook al aangeeft, in het teken van terugblikken. Allesbehalve ongebruikelijk bij het bereiken van een mijlpaal als het tienjarig bestaan van je band natuurlijk.

Het schijfje bestaat uit drie relatief zelfstandige nummers van ongeveer tien minuten, die echter vloeiend in elkaar overlopen en een soort van suite lijken te vormen. De epische lengte daarvan herinnert in combinatie met de thematiek van het verstrijken van de tijd onwillekeurig aan A Change Of Seasons.

Riverside kiest echter duidelijk voor een ingetogener uitwerking dan Dream Theater en daarmee tevens voor een rustiger opbouw dan op de zeer drukke laatste eigen langspeler Anno Domini High Definition (niet toevallig af te korten als ADHD).

Vernuft

Zo je muzikale vergelijkingen wil trekken, zou je qua melodisch vernuft, sfeervol passagewerk en melancholische ondertoon veeleer kunnen denken aan Porcupine Tree. Bovenal is Riverside echter zijn eigen vertrouwde zelf, met een onloochenbaar talent voor het creëren van weidse en rijkelijk gedetailleerde geluidslandschappen.

De gedurende het album zorgvuldig opgebouwde spanning vindt uiteindelijk zijn ontlading in een zeldzaam rauw klinkende Mariusz Duda tijdens afsluiter Forgotten Land. Verplichte kost voor Riverside-adepten – en progressieve fanaten in het algemeen.
 

Riverside staat op 10 juli op het Bospop festival in Weert.